Florin Negruţiu „Nu știu ce este mai oribil: securismul în ofensivă sau amenințarea scrâșnită a președintelui la adresa surselor unor ziariști”

    0
    381
    1. Încrederea oamenilor în Klaus Iohannis a scăzut masiv: de la 44 la sută, la 29 la sută într-un an. Nu-i nimic, nici Klaus Iohannis nu are încredere în oameni, cărora nu catadicsește să le mai vorbească.

    2. În schimb, dl. președinte are încredere oarbă în „oamenii” fără chip din fraza pe care a rostit-o ieri: „Cineva, și știm cine, a considerat că e bine să le dea pe surse. E o eroare majoră, oamenii sunt îngrijorați”. Este vorba de legile Securității al căror draft „cineva, știm cine” l-a furnizat ziariștilor de la G4media, provocând îngrijorarea „oamenilor”. Dl. Iohannis nu se referă la mine sau la dumneavoastră, ci la „oamenii” care au scris aceste legi abominabile. Ei sunt stresați că s-a aflat. Prin urmare, președintele ales democratic nu e îngrijorat de aberația antidemocratică evidentă că SRI, SIE, SPP scriu legi în țara asta prin care își conferă puteri nelimitate, ci de faptul că niște ziariști fac valuri, tulbură liniștea. Nu știu ce este mai oribil: securismul în ofensivă sau amenințarea scrâșnită a președintelui la adresa surselor unor ziariști.
    3. Episodul legilor Securității ne arată că democrația și libertatea nu vin de la sine, ci trebuie apărate și reafirmate cu fiecare ocazie. El ne amintește cât de importante sunt vocile critice într-o societate democratică. „Avem nevoie de liniște, oameni buni”, sloganul FSN pe care ziarul „Adevărul” îl pusese, cu mâna directorului Darie Novăceanu, pe o primă pagină albă ca tăcerea, în decembrie 1990, era esența totalitarismului cu față umană cu care ne luptăm de mai bine de 30 de ani.
      (Intervenția mea din această dimineață de la DigiFM)

    PS. Îmi pare rău că o voce contondentă și asumată ca a lui CTP nu se mai aude la Digi. Motivele le-a explicat public, așa cum mi le-a spus și mie. Am vorbit ieri cu CTP și ne-am promis să scriem mult mai des în Republica, cel mai bun lucru pe care l-am făcut împreună în cei aproape 20 de ani de când ne știm mai bine. De 7 ani de când am lansat această platformă, împreună cu Alex și Claudiu, învățăm în fiecare zi să acceptăm opiniile celuilalt, mai ales atunci când nu suntem de acord cu ele sau când ne deranjează.

    Iar Republica este o platformă liberă în care au scris până acum peste 700 de contributori. Pentru că doar așa platforma „noastră” a devenit platforma cititorilor. Și în presă, vorba ardeleanului, e bine să ai lucrul tău. Dacă vrei să n-ai liniște…

    Florin Negruţiu


    Descoperă mai multe la Drumul Taberei 🏙️ București 🌆 mapamond🌐media

    Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

    Lasă un răspuns